Crnogorski gitaristički duo nastao je 2005. godine, a čine ga dvojica istaknutih crnogorskih gitarista Goran Krivokapić i Danijel Cerović. Repertoar dua obuhvata transkripcije renesansne i barokne muzike, te originalnih kompozicija 19. vijeka, a posebno mjesto zauzima savremena muzika originalno pisana za dvije gitare. Duo je uspješno nastupao u Crnoj Gori (gdje su premijerno izveli koncert "Madrigal" sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom) na važnim festivalima kao što su "A tempo" i "Kotor Art", kao i u Njemačkoj, Španiji (Granada Festival Musica y Danza), Hrvatskoj, Srbiji, Holandiji, Sloveniji, BiH.

 

BIOGRAfija

Goran Krivokapić,  rođen 1979, jedan je od vodećih gitarista mlađe međunarodne muzičke scene. Razlozi za to su njegova tehnička virtuoznost kao i karakteristične interpretacije starog i novog repertoara.  Dobitnik je 18 prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima, te više regionalnih i međunarodnih priznanja (Oktobarska Nagrada Herceg Novog, "Zlatnu Gitaru" za najboljeg mladog gitaristu godine i najbolji kompakt disk godine).  Godine 2004. pobjeđuje na prestižnim takmičenjima u Sjevernoj i Južnoj Americi - "GFA“ (Kanada) i “Dr. Luis Sigal“ (Čile).  Krivokapić od tada nastupa u najznačajnijim svjetskim koncertnim salama. Kao solista, Krivokapić je nastupao uz pratnju renomiranih orkestara iz Crne Gore, Srbije, Njemačke, Rusije, Italije, Mađarske, Slovačke, Čilea i Rumunije. Gost je na brojnim međunarodnim festivalima i univerzitetima, kao izvođač, predavač ili član žirija. O njemu je snimljeno nekoliko dokumentarnih filmova (TV Crne Gore, TV Arte), a kao izvođač ili gost je nastupao na više radio i tv stanica, kao FOX7, Fine Music Radio, Hessische Rundfunk, WGBH Radio Boston, WDR... O Krivokapiću su pisali: Classical Guitar Magazine (Engleska), Akustik Gitarre (Njemačka), Gendai Guitar Magazine (Japan), Les Cahiers de la Guitare (Francuska), Musica (Italija), Seicorde (Italija), MobilArt (Crna Gora), Stampa (Italija). Njegov fokus je na razvoju novih djela za gitaru, pretežno kroz transkribovanje, ali i saradnju sa savremenim kompozitorima. 

Od 2010. godine, Goran Krivokapić vodi klasu studenata na postdiplomskim studijama na Međunarodnoj Akademiji Gitare u Koblencu, Njemačka.

 

GORAN KRIVOKAPIC

DANIJEL CEROVIC

Danijel Cerović  diplomirao je gitaru na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Vere Ogrizović, a master studije za gitaru završava na Konzervatorijumu u Mastrihtu (Holandija) u klasi Karla Markjonea. Magistrirao je na Muzičkoj akademiji na Cetinju , i usavršavao se na majstorskim kursevima kod poznatih inostranih izvodjača i pedagoga. Dobitnik je brojnih priznanja na takmičenjima za gitaru u regiji i u inostranstvu. Kao solista i član kamernih ansambala često nastupa na festivalima u zemlji i inostranstvu (Crna Gora, Srbija, Bugarska, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Grčka, Njemačka, Holandija, Španija). Kao solista nastupao je sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, s Orkestrom RTVCG, Mossani Strings (Holandija), Kvartetom Rubikon, kao i sa istaknutim domaćim i inostranim umjetnicima kao što su Amanda Stojović, Goran Krivokapić, Bojan Martinović, Milena Gjurova, Olivera Dukić i dr. Danijel Cerović je jedan od osnivača i umjetnički direktor nikšićkog Guitar festivala. Od 2003.godine angažovan je kao stručni saradnik u nastavi na Muzičkoj akadamiji na Cetinju. Član je odbora za muziku pri CANU, a bio je i profesor na katedri za gitaru Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu. Snimio je solistički CD sa djelima Skarlatija, Sora i Đulijanija kao i CD muzike za glas i gitaru u okviru Amarilli dua. Često snima i za potrebe radijskih i televizijskih emisija (RTCG, RTS, RTVNK, BNT).